Stop, stands – har du styr på dine vejskilte?

Hvad så, hvordan går det med teoriprøven til kørekortet?

Har du styr på det hele inkl. de mange færdselstavler, som du skal huske? 

Det har du sikkert, eller også får du det efterhånden, som du begynder at læse op til prøven. Det kan også være at du allerede har kørekort, men lige har behov for en repetition.

Under alle omstændigheder, så får du herunder lige en opsummering af tavlerne (eller skiltene). Der findes helt grundlæggende 5 forskellige slags færdselstavler: Advarselstavler, Vigepligtstavler, Forbudstavler, Påbudstavler samt Oplysningstavler.

Lad os gennemgå dem, hver især, med nogle eksempler på tavler til hver katagori.Til hver kategori er der desuden et par billeder af nogle skilte, som du måske allerede kender

Advarselstavler

Færdseltavler advarer dyrevild forude Du kendet garanteret denne tavle. Det betyder ikke at der kommer et rådyr springende lige rundt om hjørnet. Derimod fortæller skiltet at du skal være opmærksom på, at der KAN forekomme dyrevildt på vejen.

 

Færdseltavle advare om sidevindHvis du passerer over Storebæltsbroen i bil engang imellem, så har du sikkert lagt mærke til denne tavle. Den bliver nemlig sat op på lokationer med stor mulighed for sidevind, og det må man jo sige at der er på Storebæltsbroen

 

Vigepligtstavler

Vel nok én af de allermest kendte tavler. Teksten på tavlen skal tages bogstaveligt, for du skal nemlig stoppe, når du set dette skilt, som faktisk betyder “Fuldt stop”. Skiltet medfører endvidere ubetinget vigepligt.

 

“Modkørende holder tilbage” er kort og godt budskabet bag dette skilt. Og det er jo rart at vide, selvom du nok stadig bør være opmærksom på, om de modkørende nu også overholder det.

 

Forbudstavler

Hvad tror du så dette skilt betyder? Du har gættet rigtigt – en pil til højre med en rød streg over betyder at du ikke må svinge til højre (højresving forbudt).

 

Et sjældent skilt. Og nok heller ikke så ofte det er relevant. Det betyder kort og godt at hestevogne er forbudt. Så ved du det, næste gang du er ude og køre i din hestevogn og ser dette skilt.

 

Påbudstavler

Denne tavle ses sjovt nok ved cykelstier – meget pædagisk illustreret med en cykel. Tavlen viser nemlig at du er på en cykelsti, og dermed ikke må køre på eksempelvis en knallert.

 

Og så kan du sikkert nemt regne ud at dette skilt betyder, at her skal du altså gå. Det er nemlig tavlen for “gangsti”. 

 

Oplysningstavler

De 2 sidste billeder får du her sat op ved siden af hinanden, får de betyder jo faktisk det samme, nemlig at du skal foretage vognbaneskift – enten til højre eller venstre.

Her var nogle skilte at starte med. Hvis du vil se mange flere, skal du blot klikke på linket oppe i teksten.

God læsning

 

 

 

Troels Nielsen