Hvad betyder en diskusprolaps i lænden?

En diskusprolaps i lænden er en prolaps mellem en af de fem lændehvirvler. Det er nemlig mellem hvirvlerne, at diskus sidder. En diskus fungerer lidt som en støddæmper mellem hvirvlerne og består af en stærk ydre ring og en flydende midte. Når en diskusprolaps opstår, er det fordi at den ydre ring eller den flydende midte, når ud til rummet mellem lændehvirvlerne. Der findres tre forskellige diskusprolapser, nemlig en hvor den flydende midte presser på den ydre ring, en hvor den flydende midte er trængt igennem en sprække i den ydre ring og en hvor den flydende midte har revet sig løs fra disken. Heldigvis betyder en diskusprolaps ikke nødvendigvis, at man aldrig kan arbejde eller dyrke sport igen, modsat hvad nogle tror.

Hvilke behandlinger findes der?

For at behandle en diskusprolaps i lænden kan man vælge enten træning eller operation. En operation vil også kræve, at man genoptræner lænden efterfølgende. Operationen reducerer nemlig smerterne på kort sigt, men for at opnå smertenedsættelse på længere sigt, er genoptræning nødvendig. I nogle tilfælde heler diskusprolapsen helt af sig selv. Faktisk heler over halvdelen af diskusprolapser i lænden af sig selv inden for et års tid uden operation. Ligesom med andre skader vil kroppen nemlig helt naturligt forsøge at hele diskusprolapsen.

Genoptræning efter diskusprolaps i lænden

Præcis hvilken træningsform man vælger er ikke så vigtig, det vigtige er, at man får bevæget sig. En god idé er at vælge en aktivitet man kan lide, så der er større sandsynlighed for, at man får det gjort. Her er det også vigtigt at nævne, at det gerne må gøre ondt under træningen, så længe at smerterne er håndterbare under træningen og efterfølgende. Sæt et målbart og tidsbestemt mål for genoptræningen og planlæg så aktiviteterne ud fra det.

admin