Vigtig viden om staffelier

Er du professionel kunstmaler, og har du holdt store ferniceringer, hvor mange mennesker kom og så på dine billeder? 

Eller er du endnu mest på stadiet, hvor du går med en kunstmaler i maven, og gerne vil igang med at skabe dine helt egne værker?

Uanset hvilken af de ovenstående muligheder du vælger at svare ja til, så er det vigtigt at du har det helt rigtige staffeli.

Staffelier er nemlig med til at gøre arbejdet med dine billeder endnu mere behageligt og kreativt. 

Af vigtige funktioner kan nævnes at du kan spænde billedet fast på staffeliet, så det hænger godt fast og ikke forskubbes, når du fører penslen henover lærredet. Og når det er spændt fast kan det heller ikke vælte, mens du maler.

En anden funktion som staffeliet har er at du kan male billedet i netop den højde, som du har planer om at det skal hænge i på væggen. Så kan du fra starten vurdere, hvordan det kommer til at se ud, når først billedet hænger der.

Hvis du har lærredet på et staffeli kan du desuden både stå op og sidde ned, når du arbejder, hvilket giver dig en mere varieret arbejdsrytme.

Og endelig kan du bedre undgå at komme til at spilde maling på lærredet, når billedet hænger på et staffeli, fremfor hvis det ligger på et bord. 

Hvordan vælger du så det rigtige staffeli?

Du tænker måske at et staffeli er da bare et staffeli, og det ene er vel ligeså godt som det andet!

Sådan er det desværre bare ikke – eller måske skulle man sige heldigvis, for så er der jo et staffeli til enhver smag og ethvert behov.

Af varianter kan eksempelvis nævnes: Bordstaffeli, studiestaffeli samt landstaffeli og nedenfor kan du læse lidt om, hvordan du vælger det rigtige staffeli til dine opgaver.

Bordstaffeliet: Som navnet antyder er det designet til at stå på et bord. Af samme grund er bordtaffeliet ikke så stort, så det er bedst til mindre billeder. Til gengæld er staffeliet som regel billigt, og har ofte en indbygget skuffe til pensler og malingtuber.

Studiestafeliet: Dette staffeli bør du anvende, hvis du har en fast plads indendøre, hvor du foretrækker at male. Det er ikke beregnet til at blive transporteret rundt og kan fås med en solid bundramme, som bevirker at det står ekstra godt fast, hvilket kan være en fordel, hvis du maler meget eksplosivt og med tunge strøg.

Landstaffeliet: Dette staffeli kaldes også for et “feltstaffeli“, hvilket er meget betegnende, eftersom det er beregnet til at tage med rundt til de lokationer eller landskaber, som du ønsker at forevige.

Held og lykke med dine malerier og staffelier.

Troels Nielsen